Szélvédő jegesedés?
Tippek és tanácsok a hideg ellen!

A hideg téli hónapokban az autók és a sofőrök számára mindennapos kihívást jelenthet a szélvédő jegesedése. A következő cikkben részletesen tárgyaljuk a külső és belső jegesedés okait, valamint alternatív megoldásokat kínálunk a probléma kezelésére és megelőzésére.

A szélvédő jegesedés okai:

Külső jegesedés: A fagyos időjárás és a nedvesség kölcsönhatása vezet a szélvédő külső jegesedéshez. A mínusz fokok miatt a pára és egyéb csapadék mint az eső vagy a hó lerakodik a szélvédőre és megfagy.
Belső jegesedés: A belső jegesedés oka az autó utasterében lévő pára, amely a mínuszok hatására a szélvédő belső felületén jégréteggé alakul. Ez gyakran a szellőztetés hiánya vagy a szigetelés problémái miatt következhet be.

A szélvédő jegesedés megelőzése:

1. Készülj elő a hidegre:
  • Kövesd az időjárási előrejelzéseket, és készülj fel előre a hideg időre. A szélvédőre illeszthető fényvisszaverő vagy thermo védő fóliák használatával megelőzheted a szélvédő külső jegesedését.
2. Ellenőrízd a szélvédő fűtés működését:
  • Érdemes a fagyok előtt ellenőrizni, hogy rendben működik e az elektromos szélvédőfűtő rendszer, ami gyorsan leolvasztja a szélvédő külső részére lerakodott jeget és a belső jegesedést is minimalizálja.
3.Használd az autó páramentesítő rendszerét:
  • A legtöbb új autó már rendelkezik beépített páramentesítő rendszerrel, aminek a rendszeres használata segít megelőzni a belső pára képződését és annak az üveg felületekre való lecsapódását.

Külső szélvédő jegesedés kezelése:

1.Jégkaparó és kefe:
  • Kellemetlen, de a legegyszerűbb megoldás ilyenkor elővenni a jó öreg jégkaparót, amivel gyorsan és hatékonyan eltávolíthatod a lerakódott jeget és havat a szélvédőről.
2.Jégoldó spray:
  • A jégoldó spray egy gyors megoldás lehet a külső jegesedés ellen. Elég ha lefújjuk vele a fagyott üveget és azonnal elkezdi feloldani a jeget. Hátránya, hogy ha nem tisztítjuk le, könnyen visszafagyhat az üvegre.
3.Légkondi és fűtés:
  • Kapcsoljuk be a légkondit és irányítsuk a szélvédőre, így az felgyorsítja a jég olvadását az üvegen. A fűtéssel ez szintén kivitelezhető, de ehhez meleg motorra van szükség, így ez a folyamat több időt vesz igénybe.

Belső szélvédő jegesedés kezelése:

1.Párátlanító eszközök:
  • Különféle páramentesítő eszközökkel csökkenthető az autóban lévő pára, amit ha minimalizálunk vagy megszüntetünk a belső jegesedés is megszűnik. Ilyen eszköz például a szilíciumzselé vagy páramegkötő tasakok.
2. Szélvédő fűtés használata:
  • A belső jegesedés ellen a szélvédő fűtés jó megoldás, de fontos, hogy találjuk meg a belső párásodás okát, így a jövőben elkerülhető a szélvédő belső jegesedése.
3.Légkondi és fűtés:
  • A légkondi és az autó fűtése a belső jegesedés ellen is hatásos, de ez is csak a már fennálló probléma megoldásában segít. Találjuk meg miért párásodik az autó belülről és a belső jegesedés is meg fog szűnni.

A szélvédő jegesedése elleni harcban a felsorolt eszközök és módszerek nagy segítségedre lehetnek, függően a jegesedés mértékétől.

Fontos szem előtt tartani, hogy ha a szélvédőben kőfelverődés, repedés vagy egyéb hiba van, akkor a szélvédő jegesedés ellen használt legtöbb módszer használatától elrepedhet az üveg, ami szélvédő cserét fog eredeményezni.

A praktikák alkalmazása előtt célszerű ezeket a hibákat szakemberrel ellenőríztetni és ha szükséges kijavíttatni.

Keress bizalommal ingyenes szélvédő átvizsgálásért vagy árajánlattal kapcsolatban a hét minden napján 7:00-20:00-ig.

Elérhetőségek

Cím: 7630, Pécs, Budai Vám 1, TESCO parkoló

PARTNER OLDALAINK

hol talál meg minket?

ingyenes mobil kiszállás

A kőfelverődés javítás és repedés javítás ingyenes kiszállással is elérhető Pécsen és a város 15km-es körzetén belül.

további érdekes cikkek a témában